Publicada nova edició del Llibre de Preus de la Construcció

Des d’enguany la versió digital permet la possibilitat de calcular la petjada de carboni dels materials utilitzats en la construcció

En els últims 15 anys el preu de l’acer s’ha incrementat un 60’7%, el maó un 49’3% i el formigó un 18,8%

 

El Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca ja té disponible l’edició núm. 44 del LLIBRE DE PREUS DE LA CONSTRUCCIÓ. Com és habitual, s’edita en paper, en CD i en versió descargable.

El LLIBRE DE PREUS DE LA CONSTRUCCIÓ, que edita el COAAT Mallorca des de fa gairebé mig segle, és una publicació de referència per als professionals del sector. Una eina que permet l’elaboració de pressupostos de manera senzilla. S’edita en castellà, català, anglès i alemany, la qual cosa ajuda a conservar els termes propis de la construcció a Mallorca alhora que permet el seu ús en el tracte habitual amb clients internacionals.

La nova edició 2021 té, a més, la possibilitat, en la seva versió digital, de calcular la petjada de carboni dels materials utilitzats en construcció en elaborar els pressupostos. Una eina de gran utilitat ja que els edificis (ja siguin habitatges, oficines, escoles, hospitals, teatres o altres) són responsables del 40% del consum energètic de la UE. Per aquesta raó, la reducció del consum i l’ús d’energia procedent de fonts renovables en el sector de l’edificació, constitueixen una part fonamental de les mesures necessàries per a reduir la dependència energètica i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

EVOLUCIÓ DEL PREU DELS MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ

Des de l’any 2006 fins a juliol de 2021 s’ha produït un considerable augment del preu dels principals materials utilitzats en la construcció. Gairebé en tots els casos molt per sobre de l’increment de l’IPC.

Així, en els últims 15 anys l’IPC ha augmentat un 22,8% mentre que el preu de l’acer s’ha incrementat un 60’7%, el maó un 49’3% i el formigó un 18,8%. L’hora de mà d’obra ha pujat un 39,4% en aquest mateix període de temps.

Aquestes xifres d’increments de preus en els materials de construcció estan sofrint importants increments en els últims mesos. Segons el president del COAAT Mallorca, Luis Alfonso de León, “els preus pugen fins a un 20% en només dues setmanes pel que els pressupostos queden desfasats de seguida i es perden els marges de benefici. Si en dues setmanes no s’accepta un pressupost per part d’un client podem trobar-nos que quan aquest dóna el vistiplau els materials hagin augmentat fins a un 20% el seu cost”.

Els materials metàl·lics (acer, alumini i coure) imprescindibles per a les bases de la construcció o per a les instal·lacions elèctriques són els que més estan sofrint aquestes variacions a l’alça.

Compartir

Més notícies