Signatura d’acord per a tramitar les ajudes de rehabilitació dels Fons Europeus

L’acord l’han signat els col·legis d’Arquitectes Tècnics, d’Arquitectes y d’Administradors de Finques de les Illes Balears

 

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha signat aquest matí un protocol, amb els presidents dels col·legis d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, Luis Alfonso de León, de Menorca, Miguel Ángel Sicilia, i d’Eivissa i Formentera, María de la Fe Payer; amb la degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, Marta Vall-Llossera, i  amb el president del Col·legi d’Administradors de Finques de Balears, Antonio Jaume Montserrat, per dur a terme de forma conjunta la tramitació d’ajudes de Fons Europeus destinades a la rehabilitació dels habitatges.

El protocol signat avui estableix un marc de col·laboració entre els Col·legis Professionals i la Conselleria d’Habitatge per a l’impuls i l’execució dels programes d’ajudes en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Reial Decret 853/2021, de 5 d’octubre) i de qualsevol ajut en matèria de rehabilitació d’edificis i eficiència energètica d’edificis.

Les parts promouran la creació d’una Comissió de treball i seguiment amb participació dels cinc col·legis professionals i la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, en què també hi puguin estar representats els consells insulars i els ajuntaments. La primera tasca d’aquesta Comissió serà l’establiment d’una estratègia i pla d’execució per assolir els objectius marcats pel RD 853/2021 a les Illes Balears. En aquesta comissió es treballarà amb un diagnòstic de les necessitats i una priorització d’àrees basades en indicadors.

El conseller ha destacat que: “tendrem una col·laboració constant que ens permetrà que aquestes ajudes arribin de forma molt més directa a la població i que la seva tramitació sigui el més fàcil possible”. Ha volgut agrair també: “ la predisposició dels col·legis en la signatura d’aquest protocol, que pensam que és un bon exemple de col·laboració público-privada per dur tramitar unes ajudes destinades a tota la ciutadania de les Illes Balears”.

A continuació de la signatura, els signants del protocol, acompanyats pel director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, Joan Carrió, i del director general d’Habitatge i Arquitectura, Eduardo Robsy, van mantenir una reunió de feina per establir les principals directrius que han de garantir l’èxit dels diferents programes que formen part d’aquestes ajudes, que suposen tot un repte pel volum de fons i l’exigent calendari fixat per la Comissió Europea.

El ritme de rehabilitació d’habitatges a l’Estat espanyol és molt inferior al d’altres països europeus i insuficient per assolir els objectius marcats per Europa. Segons dades del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana es rehabiliten a cada any 30.000 habitatges a Espanya quan s’hauria d’assolir una xifra de 300.000 per poder aconseguiré l’objectiu de tenir 7 milions de llars rehabilitades el 2050 i complir amb els compromisos de descarbonització assolits amb la Unió Europea.

Compartir

Més notícies